Gefopt!

Stel. Je rijdt, dolblij om zo’n veilig en ruim fietspad, vanaf de Elyzeese Velden staduitwaarts. Yay, verkeerslichten voor fietsers! Yay, breed dubbel fietspad! Hoera, voor betonblokken tussen mij en de auto’s! Leve de fietsstad! Leve Gent!

image

desmedtbrug

Dan kom je plots hier:

Einde nieuwe fietspad net voor palinghuizen

Een aantal maanden geleden vroeg ik op twitter of er hier wat verf en een bordje mocht, zodat fietsers die staduitwaarts op het einde van het schitterende nieuwe dubbelrichtingsfietspad vanaf de Elyzeese Velden komen hier veiliger de N9 kunnen oversteken.

Het antwoord was dit:

Hallo verbodsbordje

Sindsdien voel ik me een beetje schuldig.

Dankzij dat verbodsbordje moet iedereen nu immers langs de ‘verkeerde’ kant van de rijweg blijven fietsen en de onderdoorgang onder de Guislainbrug nemen. Als je weer bovenkomt, sta je dan plots hier:

N9 einde fietspad from Klein in Gent on Vimeo.

Hier zit alle verkeer van en naar de binnenring er ook bij, en krijg je de keuze tussen spookrijden op een toch al smal stippelijnfietspad op de N9, waar auto’s makkelijk 100 per uur halen. Of zonder enige dekking twee rijstroken met daartussen een afslagstrook proberen te kruisen. Dwars over een volle witte lijn of twee, drie.

In je eendje N9 oversteken

Vaak lukt oversteken pas als er een auto voor je stopt, zomaar in het midden van de N9. Wat ze soms toch doen, automobilisten snappen ook niet wat jij daar met je fiets staat te doen en zien de hopeloosheid van de situatie. Als de auto die ondertussen de afslagstrook opschiet niét ziet waarom de auto naast hem stopt ben je dan alsnog de klos, maar kom.

Ik heb gezaagd tot ik omviel, maar totnutoe geen reactie van Wegen en Verkeer of van de stad buiten dat men ‘het zal onderzoeken’. Wegen en Verkeer meent ook dat er daar een fietsomleiding is, maar is er in de laatste maanden nog niet in geslaagd om te komen vaststellen dat ze zich vergissen.

Gisteren viel er weer een dodelijk slachtoffer op deze weg. Vandaag kondigt de krant maatregelen aan voor fietsers, tegen 2018, maar niet op deze plek.

4 thoughts on “Gefopt!

 1. Thomas Matthew

  Amazing, it happens so rarely when typically the post features of which quality!

  It reminded me some content articles of https://www.facebook.com/essayprocom/reviews/, but this one will be even better.
  I like the way this specific author makes ideas and presents arguments.
  So everything I really could say is “Thank you so a lot!
  I am going to wait for further posts. ”

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *